21 Nis 2009

BAZLAMA DERLER BİZİM BURALARDA:)))

Taze ekmeği kim sevmezki.Şöyle fırından sıcacık hani dumanı üstünde mis gibi.Tabi bu günümüz şehir insanının ekmek üstüne söyleyebileceği en güzel tarif.Ama benm adaha iyi bir tarifim var ekmek için bayılıyorum bizim bazlamaya yafff.Çocukken evde pek çok yapıldıı için artık yeter derdik(çocuk aklı işte)şimdi de annem yapsada yesek diyoruz.İnanın o sıcak ekmek kokusu evde süper oluyor.Tarifini annemden gördüğüm kadarı ile paylaşayım bai sizinle.Öyle malzemeler filan diye sayacak pek birşey yok aslında başlayalım.
Öncelikle hamur için yaşmaya,tuz,un(ne kadar yapmak isterseniz)ve ılık su göz kararı hamur yumuşak kıvamda yoğurulur.Hamur yarım saat yada 45Dk. bekletilir.Üzerini sofra bezi ile kapatın ki soğumasın daha güzel mayalanıyor.(Bu annemin taktik;))
Mayalanan Hamuru bazlama için bu kadar bezelere bölebiliriz artık.Bir bez üzerinde durması annemin tabiriyle hamurun daha güzel olmasını sağlıyormuş.
Bu sağdaki fotoğrafta gördüğünüz açılmış şekli ve altındaki tahta ben bildim bileli adı bazlama tahtası denilir bizim buralarda başka adı varsada ben bilmiyorum yani.
Aynı hamurdan daha ufak bezeler tutulması şeklinde bazlama pidesi yapılır.Pidenin içine tavsiye ederim yoğurt,yumurta,az sıvıyağ ve tuz ile çırpılmış sostan veya kavurduğunuz soğan,kıyma ve baharatlı harçta koyulabilir.Buda pidenin ayrıntıları arkedeşler...

3 yorum:

  1. oh ya görüntüsü bile acıktırdı canım ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. anneannemde yapardı...o geldi şimdi aklıma ama benim herzaman favorim çiğbörekti.

    YanıtlaSil
  3. çiğbörek süper gerçekten

    YanıtlaSil